Blasting Sound

              

Inschrijver

naam: Zenilda Ramos
   
Titel inzending: Blasting Sound
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hogeschool Rotterdam
Faculteit: Willem de Kooning Academie
Studierichting: Vormgeving
Afstudeerrichting: Ruimtelijk Ontwerpen
Studiejaar: 3
Betrokken vakdocent: Bas Kortmann
Overige begeleiding: Bojoura Baalman, Giulia Cosenza
   
Contactinfo inzender  
E-mail: z.ramos@live.nl

Het project

Project opdracht  Reverse Design Proces: Start with whatever is available on site (Strand Bergen aan Zee) en Materiaal = Concept. Als mensen denken aan de strand denken ze zon, zee, zand, wind en duinen te veel dingen om op te noemen. Wat mij het meest opviel die dag was de sterke wind en zand die tegen mijn huid en tegen alle materialen op het strand vloog. Het liet een grof textuur achter op de materialen wat mij erg inspireerde

De wind op het strand is eigenlijk al het materiaal op het strand aan het schuren of je zou kunnen zeggen dat de wind elementen aan het verwijderen is van de materialen op het strand. Dus waarom niet die methode gebruiken om te zien wat er mogelijk is. Zo kwam ik bij zandstralen. Door veel  materialen te testen, zoals metaal, glas ,kunststof, MDF en vurenhout ben ik erachter gekomen dat als je hout zandstraalt de voorjaars hout weg straalt en het najaar hout achter blijft wat een heel interessant effect weergeeft. Dit komt doordat voorjaarshout sneller groet en is daarvoor zachter en najaarshout langzamer groeit en is daarvoor sterker van aard.

Motivatie

n plaats van iets toevoegen  aan hout heb ik gekeken naar het wat er zou ontstaan als ik iets zou wegnemen.
Mijn inspiratie van de wind en zand hebben mijn gebracht bij mijn eind product Blasting Sound.    
Na al mijn eindeloze straaltesten met verschillende soorten hout en verschillende delen van  kwartiers naar half kwartiers, dosse enz. moest ik een “lijn in het zand trekken” en een object bedekken die gebuikt kan worden in zijn context en de kwaliteiten van mijn testen bezat . Door weer terug te gaan naar mijn inspiratie wind en zand  bedacht ik mij ook wind maakt natuurlijk ook geluid, Door Full Circle te gaan in het proces klopte het ook om een geluidsbox te maken.
Het ontwerp is gezandstraald aan de kopse kant van een boomstam. Hierdoor wordt er weer een vernieuwende vormgeving gemaakt voor geluidboxen. De vormgeving en de tastbare kwaliteiten van mijn ontwerp laat zien dat er nog veel meer met hout kan dan dat we in de eerste instantie denken.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer