Flatpack Chair

              

Inschrijver

naam: Hidde & Matthijs Jeursen
   
Titel inzending: Flatpack Chair
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hout- en Meubileringscollege
Studierichting: Meubelmaker/(Scheeps)Interieurbouwer
Afstudeerrichting: Ontwerpend Meubelmaker
Studiejaar: 2013/2014
Betrokken vakdocent: Pierre van de Winkel
   
Contactinfo inzender  
E-mail: jhjeursen@gmail.com

Het project

Voor het vak productontwikkeling afgelopen schooljaar kregen wij de opdracht om een demontabel meubel te ontwerpen, gemaakt uit plaatmateriaal en geproduceerd op de computerde gestuurde frees (CNC). In het schooljaar 2012/2013 hadden wij echter al deelgenomen aan een ontwerpwedstrijd met een soortgelijke opdracht; waarbij een demontabel zitmeubel met een innovatieve constructie moest worden ontworpen, gemaakt uit slechts een kwart plaat 18 mm multiplex (61cm bij 122cm). Deze wedstrijd is helaas alleen voortijdig beëindigd, omdat de grootste subsidieaanvraag was afgewezen en het de organisatie verder niet was gelukt om nieuwe partners en/of financiers te vinden. Ons ontwerp is door de vakjury nog wel verkozen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd, maar ons doel om een groter publiek te kunnen bereiken hebben we niet bereikt.

De positieve uitslag en de nieuwe inzichten die wij uit deze ontwerpwedstrijd hebben verkregen, waren voor ons echter wel een goede drijfveer om voor het vak productontwikkeling verder te gaan met de ontwikkeling van ons zitmeubel. Daarnaast hebben we ook voor ons zelf de uitdaging gesteld om uit de kwart plaat 18 mm multiplex een stoel te ontwerpen, met zowel een goede zithouding als een origineel, eigentijds en uitdagend design, waarbij geen extra materialen worden gebruikt voor de montage en/of borging. We hebben er daarbij ook bewust voor gekozen om een stoel te ontwerpen in plaats van bijvoorbeeld een krukje of ander zitmeubel, omdat we dat niet uitdagend genoeg vonden.

Voor de stoel is de ergonomische zithouding van een autostoel als uitgangspunt genomen. Een goede zithouding is tenslotte het belangrijkste aspect van een stoel. Het originele en eigentijdse design is voortgekomen uit de zithouding die als uitgangspunt is genomen en het beperkte plaatmateriaal. Voor de zitting en rugleuning is er gekozen om gebruik te maken van een minimum aantal, maar zorgvuldig geplaatste multiplex delen, welke het lichaam zo ondersteunen dat men comfortabel zit. Om het model zo clean en simplistisch mogelijk te houden zijn er geen extra materialen voor de montage en/of borging gebruikt. De onderdelen van de stoel kunnen in hun geheel worden uitgefreesd door de computer gestuurde frees, waarna de stoel alleen nog maar hoeft te worden afgewerkt. De stoel is hierdoor consistent in ontwerp en uitvoering en praktisch goed uitvoerbaar.

Om het zitcomfort van de stoel nog verder te verbeteren zijn we bezig met de ontwikkeling van een bijpassend “kussen”, welke wel de openheid van de stoel behoud. Daarnaast zijn we ook bezig om met het overige plaatmateriaal van twee stoelen een bijpassend tafeltje te ontwikkelen, om zo nog efficiënter met het materiaal om te gaan.

Motivatie

Milieubewustzijn wordt tegenwoordig vaak gezien als trend, maar is voor ons één van de belangrijkste uitgangspunten geweest! Door zo optimaal mogelijk met het beschikbare materiaal om te gaan, kan materiaal worden bespaard en restafval worden voorkomen. Daarnaast wordt er ruimte bij het transport bespaard, doordat de stoel volledige demontabel is en als “flatpack” wordt verpakt. Deze ruimtebesparing zorgt uiteindelijk weer voor een besparing van de fossiele brandstoffen. Bij de ontwikkeling van de “flatpack chair” hebben we geprobeerd het ultieme samenspel tussen vormgeving, zitcomfort en materiaal besparing te behalen.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer