Herontwikkeling Appeltjesmarkt

              

Inschrijver

naam: Ruud van Ginneken
   
Titel inzending: Herontwikkeling Appeltjesmarkt
winkelgebied met markthallen geconstrueerd
met gelamineerd hout
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Technische Universiteit Eindhoven
Faculteit: Bouwkunde
Studierichting: Architectuur
Afstudeerrichting: Architecture & Urban Cultures
Studiejaar: 2009/2010
Betrokken vakdocent: prof.dr.ir. Pieter van Wesemael
   
Contactinfo inzender  
E-mail: ruudvginneken@gmail.com

Het project

Dit project is een ontwerpend onderzoek naar de transformatie van het voormalige Appeltjesmarktgebied ten noorden van de Europarking garage naar een aangename openbare winkel- en flaneerplaats. Aanleiding voor de stedenbouwkundige ingreep is de voormalige havenmarkt die op deze plek lag. Twee insteekhavens worden teruggegraven, waardoor de kadelijn in ere is hersteld. Twee nieuwe markthallen, een markthuis en drie nieuwe bruggen over de insteekhavens zijn ontworpen om van het gehele gebied een commercieel marktterrein voor de voetganger te maken.

Motivatie

In het ontwerp van de markthallen heeft hout een cruciale rol gespeeld.
De diepe wanden van de markthallen zijn opgebouwd uit kolommen van gelamineerd hout. Met geen enkel ander materiaal konden de gewenste eigenschappen bereikt worden van de behoorlijke wanddikte, massiviteit van lijnvormige repetitieve constructie, duurzaamheid en ‘warme’ uitstraling.
Inwendige verbindingen in de details van de hoofdconstructie zorgen ervoor dat het lijnenspel van de gevel zo zuiver mogelijk is gebleven. Naast de kolommen van hout spelen ook de draaibare houten lamellen in de gevel een belangrijke rol in het gebruik en het beeld van het gebouw. De lamellen zorgen ervoor dat de gevels kunnen worden geopend en gesloten en dat er een bijzondere veranderlijke lichtval in de markthal plaatsvindt.
De innovatie van het ontwerp zit in het feit dat de bedachte architectonische vormentaal en materialisering leiden tot een nieuwe interpretatie van de traditionele markthal. Het overwinnen van deze ‘challenge’ heeft tot gebouwen geleid waarin het aangenaam winkelen is en waar omheen het flaneren langs het water een ruimtelijke ontdekkingstocht is.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer