Siamese Nude

              

Inschrijver

naam: Milena van den Berg
   
Titel inzending: Siamese Nude
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hout- en Meubileringscollege
Studierichting: Meubel- en (scheeps) interieurbouw niveau 4
Afstudeerrichting: Ontwerpen
Studiejaar: 2013-2014
Betrokken vakdocent: Harry Vogelaars
   
Contactinfo inzender  
E-mail: milena@studiowaan.com

Het project

Chang & Eng Bunker (11 mei 1811 – 17 januari 1874) waren de originele Siamese tweeling. Ze waren vergroeid door een klein beetje kraakbeen. Ondanks dat ze in de negentiende eeuw leefden zijn er heel wat foto’s van de broers te vinden. De verdrietige, benauwde blik in hun ogen leidde tot dit ontwerp.
In de Siamese Nude heb ik twee fragiele stoelen met elkaar verbonden door een organische laag epoxy en glasvezel. Als een huid van epoxy over een skelet van massief Beuken hout. Ik heb de grens opgezocht van de sterkte van het hout. De frames zijn opgebouwd uit hele dunne houten regels en poten. De zwakke punten zijn versterkt met massief houten driehoeken. Het verbeeldt het fragiele, kwetsbare uiterlijk van de broertjes en tegelijkertijd benadert het het sterke menselijk skelet. De oncomfortabele verbinding van de zittingen verwijst naar de ongemakkelijkheid van het leven van Chang & Eng.

Motivatie

De Siamese Nude is een poëtisch, conceptueel werk. Het ontwerp spreekt tot de verbeelding. Iedereen kan in een oogopslag zien dat het twee stoelen zijn. Direct daarna komt het besef van de ongewone constructie.

Het zoekt aan de ene kant de grens van design en kunst op. Ja, je kunt er op zitten. Nee, het is niet comfortabel. Het leven van Chang en Eng was evenmin comfortabel. Ook zoekt het de grens op van de mogelijkheden die hout biedt als constructiemateriaal, door een zo slank mogelijk, maar nog steeds stevig en functioneel, frame te maken. Bij het zien van de Siamese Nude staat de beschouwer stil bij de gebruikte materialen. Iedereen wil even voelen waar het nu precies van gemaakt is.

Foto's: Pim Top // www.pimtop.com

NB: op de foto's rust copyright disclaimer