The Damaged Starship

              

Inschrijver

naam: Geurt van Driesten
   
Titel inzending: The Damaged Starship
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Hogeschool Arnhem Nijmegen
Faculteit: Built Environment
Studierichting: Bouwkunde
Afstudeerrichting: Architectuur
Studiejaar: 4
Betrokken vakdocent: Ruud Versteegen
   
Contactinfo inzender  
E-mail: geurtvandriesten@hotmail.com

Het project

Om los van de grond te komen mocht ik dit ontwerp maken bij het vak architectuur.

Het ontwerp is een WMO voor ouderen met een lichte zorgindicatie, de WMO komt in de wijk Presikhaaf in Arnhem te staan en bied ondersteuning en vermaak voor de bewoners van de achtergelegen hoogbouw.

Het Proces is eenvoudig
De basis is een rechthoek volgens de gulden snede, van daaruit heb ik wanden naar binnen en naar buiten geschoven. Daarmee worden ruimten gecreëerd met daglicht.

Het meest rechtse blok is gekanteld, dit omdat hier een klein theater komt. Hierdoor krijgt men het effect dat de vloer schuin afloopt, zodat mensen over elkaar heen kunnen kijken

Daarna heb ik de gevel bekleed met houten planken, deze planken bevatten veel noesten. Deze noesten heb ik eruit gehaald en in de plaats daarvan een buisje gemonteerd.
Hierdoor krijg je overdag lichtstralen naar binnen, en s ’avonds werkt het omgekeerd.

Het ontwerp is klaar, daarna keek ik ernaar, en waar lijkt het eigenlijk op?
Een ruimteschip, de gaten zitten in zijn romp. Vandaar deze naam: The Damaged Starship

Motivatie

Hout met veel noesten is veelal een slechte kwaliteit hout, met dit ontwerp heb ik dit hout gebruikt. En wel op een prachtige manier, namelijk door de noesten eruit te halen en in de plaats daarvoor een doorzicht te maken.
Met name deze toepassing is innovatief, en juist daarmee wordt een lage kwaliteit hout geüpgraded naar een volwaardige gevelbekleding.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer