The Forest of Science

              

Inschrijver

naam: Hans de Jong, Twan van Lanen en
Laurent Khuat Duy
   
Titel inzending: The Forest of Science
   
Onderwijsinstelling  
Naam: Technische Universiteit Eindhoven
Faculteit: Bouwkunde
Studierichting: Architecture Building and Planning
Afstudeerrichting: Architectuur & Bouwtechniek
Studiejaar: 2014-2015
Betrokken vakdocent: Faas Moonen
Overige begeleiding:
   
Contactinfo inzender  
E-mail:  j.c.m.d.jong@student.tue.nl
 T.v.Lanen@student.tue.nl
 Lkhuatduy@gmail.com

Het project

Duurzaamheid, al jaren een kernbegrip in de samenleving, maar door overmatig gebruik van dit begrip zien mensen door de bomen het bos niet meer. Wat houdt duurzaamheid nu precies in? Deze vraag kwam naar voren in een project genaamd “Summerlabb” gehouden aan de faculteit bouwkunde op de TU Eindhoven. In deze opdracht werd onderzoek gedaan naar een tijdelijk paviljoen dat duurzaamheid onder de aandacht zou brengen bij festivalbezoekers.

“The Forest of Science” representeert een duurzame wereld gevormd uit abstracte bomen, waarbij de bezoeker duurzaamheid zal beleven in een unieke omgeving. De abstracte bomen vervaardigd uit hergebruikt hout zijn een samensmelting van ecologische oplossingen op gebieden van flexibiliteit, materiaal en transport.

Het modulaire paviljoen kan op verscheidene mogelijkheden worden geconfigureerd om zich optimaal aan te passen aan eisen van de omgeving.
Naast de flexibiliteit in het schakelen tussen verschillende bomen kunnen de bomen op zichzelf ook variëren in grote.

Onderzoek naar de werking van een diafragma gaf nieuwe inzichten in de flexibiliteit van de constructie. De vertaling is terug te zien in een aantal standaard elementen welke de boom in staat stelt te veranderen van formaat.

Variërend in grootte en vorm staat het paviljoen garant voor een unieke ervaring, ongeacht de locatie. De grote open ruimte onder de boom biedt een flexibele ruimte geschikt voor verschillende activiteiten, variërend van een expositie tot concert.

Zijn iconische uitstraling stelt de boom in staat ook als afzonderlijk element te kunnen functioneren in de vorm van een fietsenstalling, kiosk of plek van bezinning.

Motivatie

Met de Woodchallenge 2014 willen wij aantonen dat duurzaamheid niet per definitie onaantrekkelijk of duur hoeft te zijn. Het laat zien dat sprekende architectuur haalbaar is met ecologische oplossingen.  Met een abstracte weergave van een bos als icoon van duurzaamheid, laten wij zien dat hout een tweede leven kan krijgen in een duurzaam paviljoen. Het paviljoen kan in diverse omgevingen functioneren door inventieve ontwerpoplossingen. De abstracte bomen vervaardigd uit hergebruikt hout zijn een samensmelting van maatregelen op gebieden van flexibiliteit, materiaal en transport. Bezoekers van het paviljoen zullen het ecologische bewustzijn van de bomen inademen en een idee krijgen van de bredere betekenis van het containerbegrip duurzaamheid.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer