Transformeerbare marktobjecten

              

Inschrijver

naam: Robbie Neijzen
   
Titel inzending: Transformeerbare marktobjecten voor een informele zone
   
Onderwijsinstelling  
Naam: TU Delft
Faculteit: Bouwkunde
Studierichting: Architecture
Afstudeerrichting: Border Conditions
Studiejaar: 2012/2013
Betrokken vakdocenten: Henriette Bier & Oscar Rommens
Overige begeleiding: Pierre Jennen
   
Contactinfo inzender  
E-mail: robbieneijzen@hotmail.com

Het project

Het project voor transformeerbare marktobjecten is een ontwerp voor de Cañada Real Galiana, een sloppenwijk aan de rand Madrid. In deze zone is door gebrek aan toezicht een informele zone van illegale bebouwing ontstaan. Bewoners zijn veelal immigranten, zigeuners en armen.
Het ontwerp is gebaseerd op de methodiek in de wijk. Ze hebben een tijdelijk karakter en zijn gemaakt van afvalhout, de norm in deze buurt. De technieken zijn simpel waardoor ze gebouwd kunnen worden door de locale bevolking. Het ontwerp is echter heel precies afgestemd op de activiteiten die er in/om plaatsvinden. En het object is zo ontworpen dat in veel vormen te transformeren is zodat de ruimtes vele functies dienen.
De objecten kunnen gebruikt worden als marktobject, tijdelijke woning en speel/klimobject. Door ze op wielen te bouwen zijn ze te verplaatsen en combineren wat het tijdelijke karakter ondersteunt.

De marktobjecten worden gebouwd door afvalhout te hergebruiken en in 3 lagen aan elkaar te verbinden door deuvels. Er worden elementen van gemaakt die in sommige gevallen kunnen roteren, kantelen en/of verschuiven met als gevolg dat de objecten op vele manieren geïnterpreteerd en gebruikt kunnen worden. Door de verschillende dikten van het hout ontstaan diepteverschillen, deze vormen de basis voor de optie om de objecten te gebruiken als klimobjecten.

Motivatie

In het project maak ik gebruik van de methodiek van cross laminated timber met afvalhout. Hiermee wordt de duurzaamheid en mogelijkheid tot hergebruik van hout nieuw belicht. Het gebruik van afvalhout is sterk gerelateerd aan de locatie waar het voor ontworpen is, waar hergebruik de norm is.
Daarnaast wordt hout als materiaal optimaal benut middels het samenvoegen tot panelen en elementen die door simpele technieken kunnen verplaatsen en draaien om verschillende gebruiksmogelijkheden te dienen.
De combinatie van cross-laminated-timber en deze elementen haalt het maximale uit de mogelijkheden van hout als materiaal waarbij exterieur en interieur één zijn.

Het ontwerp kan de leefomstandigheden van de ontwerplocatie sterk verbeteren door het tijdelijke (verplaatsbare) karakter, het bieden van werkgelegenheid en het zichtbaar maken van de omgeving door als attractie als klimobject en markt.

NB: op de foto's rust copyright disclaimer